VISITA A CAN VILUMARA, DE CABRILS

 

El proppassat 3 de setembre es va fer una visita a Can Vilumara, a Cabrils, una finca situada a la part alta del poble, residència d’estiu de la família Vallet Nubiola. Avui en dia, Can Vilumara és mostra com un senyorial barreja de mansió, residència i museu rodejada d’uns bonics jardins.

 

L’actual propietari, Frederic Vallet Nubiola és fill d l’Aurea Nubiola Vilumara i descendent de Ramon Vilumara Broquetas que fou un dels més importants empresaris seders catalans entre el 1830 i 1860, marit de Eulàlia Escuder, model escollit per Dolors Montserdà en escriure La Fabricanta. Novel·la de costums barcelonines (1860 – 1875). El seu fill, Francesc Vilumara i Saus que es convertirà en el primer industrial seder de Catalunya, va crear l’any 1862 la Caixa Vilumara, una important entitat de crèdit barcelonina. Dos retrats, de Ramon i Francesc Vilumara, es troben a Can Vilumara presidint una noble saleta   d’estar.

 

A mitja tarda del dissabte ens van rebre en els jardins de la casa, en Frederic Vallet Nubiola i la seva esposa Nùria Barceló, acompanyats del seu germà Ricardo Vallet i del seus cunyats Srs. Aynés.

 

És impossible pel qui escriu aquestes línies explicar tot allò que un pot gaudir a Can Vilumara, però si que és necessari al menys enumerar les diverses col·leccions que hi han, com la de cotxes antics, on es barregen Rolls Royce i Biscuters, la de carruatges tirats per cavalls, la d’eines del camp, la de maquetes de vaixells i, també una de càntirs i una altre de ceràmica, sense oblidar una extraordinària i gran col·lecció d’ampolles de vi i licors, cadascuna amb una etiqueta i una curta història. No sé si algú dels que érem allà pot dir amb seguretat quants retrats omplen les parets de sales i magatzems, més de mil?, segurament, però entre tots jo en destaco dos del pintor Urgell, amb uns vermells de capvespre omplint tot l’horitzó. A l’entrada de la casa, al costat de la saleta amb el retrats d’en Ramon i Francesc Vilumara, el recolliment d’un preciós oratori i més enllà, en una de les moltes sales, una dedicada a Sant Josep Maria Escrivà de Balaguer. Tots hem vist importants col·leccions monogràfiques, sia de ceràmica, cotxes d’època o de retrats,  però tantes i juntes mai fins el dissabte dia 3.

 

I ja al  jardí, cava i orxata pel darrers comentaris, brindis i adéus.

 

Des d’aquesta web el nostre agraïment per totes les atencions rebudes a la família Vallet Nubiola i el nostre reconeixement a la seva qualitat humana.

 

Els visitants

·        Ramon Vilumara Equisoain i la seva esposa Dolors Farreras Méndez

·        Jaume Nubiola Vilumara, la seva germana Montserrat amb la seva filla Montserrat Bultó Nubiola

·        Celestino Vilumara Torrellardona, la seva esposa Emilia Pérez Gómez i els seus fills Xavier i Òscar

·        Josep Maria Vilumara Torrallardona, la seva esposa Pepita Bru Millàs i el seu fill Alfons

·        Mercè Vilumara Brú, i la seva germana Rosa amb la seva filla Cristina

·        Pere Grapí Vilumara i la seva esposa Veli Miró Relat

·        Andreu Grapí Vilumara i la seva esposa Maribel Rovira Leboso