Noticies
Familia
Vilo-Vilumara
Gener 2012 - Els Vilumara. De teixidors de seda a grans industrials

El passat dia 3 de gener es va dur a terme de nou l'itinerari pels carrers de Barcelona de: Els Vilumara. De teixidors de seda a grans industrials. Com sempre, fou presentat per en Josep Maria Vilumara. Hi vam comptar amb la presència de tres Vilumara més: En Celestí Vilumara Torrallardona, i els seus fills en Xavier i Òscar, de la branca Vilumara Torrallardona de Castellfollit del Boix.

Octubre 2008 - Els Vilumara. De teixidors de seda a grans industrials

El proper 8 de novembre 2008, dissabte, a les 11´h., el Museu d´Història de Barcelona organitza un itinerari "Els Vilumara. De teixidors de seda a grans industrials". Per més Informació podeu consultar el web de l'Ajuntament de Barcelona. El nombre d´entrades és limitat a 20 persones.

Juny 2008 - 20 itinerarios para no perderse
Per Sant Jordi, Viena Edicions, ha presentat un llibre de Jordi Querol i David Querol : 20 itinerarios para no perderse (o similar) sobre Barcelona. Un dels itineraris és el barri de Sant Pere. En les pàgines 106/110 fan referència a Vilumara. A la pàgina 110 hi ha una fotografia de la fàbrica del Carrer més baix de Sant Pere número 42.
Maig 2008 - Trasllat de Vilumara S.A.

Vilumara S.A. està traslladant el despatx del Carrer Casp núm. 80 a la Plaça de Sant Pere 4 bis, indret de "La Fabricanta". Des del nou despatx es podria fer una ruta per les antigues tres fàbriques del segle XIX al barri de Sant Pere, de les quals en resten molts elements, com la xemeneia de la màquina de vapor de la fàbrica de la Plaça de Sant Pere. Traslladem les tarimes de roure i el mobiliari de caoba de Cuba, de gran qualitat, intentant sumar la bellesa de la Plaça i el despatx testimoni d´un període de transformació industrial. Podriem promocionar el barri de Sant Pere com a lloc cultural i turístic, amb el Palau de la Música, el gremi dels Velers, la ferreteria Armengol i Vilumara, la farmàcia més antiga de Barcelona, la casa de Sant Josep Oriol, la fàbrica Sert, les tres fàbriques Vilumara (Baix de Sant Pere 42, Mònac 14 i Plaça de Sant Pere - Passatge dels Velluters) i el Monestir de Sant Pere de les Puelles.

Al local del carrer Casp hi anirà la fundació Trias Fargas i es conservarà la façana del carrer Casp, amb finestrals de caoba dissenyats per Alexandre Soler (fill de Soler i Rovirosa i íntim amic de Maurici Vilomara) i reixes de Joan Bergos (estava casat amb la germana de Francisco Vilumara i Bayona, Mercè, i va ser l´ajudant i millor amic d´Antoni Gaudí)).

Abril 2008 - "Cobardes"

Aquests dies s´està projectant als cinemes la pel·lícula "Cobardes", feta a l´Institut Can Vilumara, de L´Hospitalet de Llobregat. Per internet podeu veure la fàbrica rehabilitada en Institut Secundari, la bonica escala d´entrada, alguna aula actual i el menjador en l´antic taller de manyeria, etc.

És un edifici de l´any 1906-07, molt bonic i funcional, fet per Francisco Vilumara i Bayona; declarat Patrimoni Industrial de Catalunya. Està presidit per una ceràmica de la Mare de Déu dels Àngels, patrona dels velers ( =seders), còpia de la imatge que hi ha a la cantonada de Via Laietana i el carrer més Baix de Sant Pere (feta seguint uns esbós de Jacintho Vilomara, President del gremi, cap a l´any 1750).

En la rehabilitació com a Institut hi vaig poder participar amb l´arquitecte Josep Benedito i salvar part de les estructures, conceptes i una part del mobiliari. Benedito és un gran arquitecte amb el qual ens vam compenetrar; posteriorment ha fet obres importants per a Catalunya on es "viuen" les influències de la fàbrica en el treball dels materials, els colors vius seders contrastats amb els industrials, les formes, la relació entre disseny i funionalitat, la llum, la distribució d´espais, etc, com : el Museu d´Història de Catalunya, l´Arxiu Nacional de Catalunya, edificis de la Pompeu Fabra, el MNAC, etc. (Ahir mateix, al vespre, vaig anar a una conferència al Col·legi Major Sant Jordi i l´edifici recordava molts elements arquitectònics de la fàbrica). La feina ben feta pot repercutir en la societat. Si veieu la pel·lícula podeu comparar el que és i el que seria si els Celestino Corbacho i Joan Saura ho haguessin enderrocat per corrupció, tal com volien i no els vam deixar.

Setembre 2005 - Visita a Can Vilumara, de Cabrils
El proppassat 3 de setembre es va fer una visita a Can Vilumara, a Cabrils, una finca situada a la part alta del poble, residència d’estiu de la família Vallet Nubiola.
Juny 2005 - I Trobada Vilo-Vilumara
El passat 18 de Juny va tenir lloc a Can Vilomara i Castellfollit del Boix la primera trobada de la nostra família amb una sèrie d'actes que queden recollits en els següents documents:
Agost 2005 - Inaguració de la web
Arrel de la trobada, va sortir la idea de fer una pàgina web que recollís no només l'acte que ens havia reunit sinó també un punt de referència a Internet sobre la nostra família, la nostra historia i la nostra gent. I heus ací aquesta web que de mica en mica anirà creixent amb les vostres/nostres aportacions per poder assolir els objectius marcats.